fbpx
PROTETIKA

DENTALNA PROTETIKA

DENTALNA PROTETIKA

Stomatološka protetika je grana stomatologije koja se bavi nadoknadom izgubljenih zuba i to u vidu totalnih nadoknada – proteza za gornju i donju vilicu ili parcijalnih nadoknada – krunice, mostovi i navlake.

| bezmetalna keramika

Bezmetalne krunice trenutno predstavljaju najbolju visokoestetsku protetsku nadoknadu. Bezmetalna krunica se sastoji od osnovne kapice, izrađene od cirkonijuma koji je materijal bele boje i vrhunske čvrstoće. Ona se oblaže dalje slojevima kermike čime se postiže prirodan izgled zuba. Ove krunice imaju sposobnost oponašanja prirodnih karakteristika zuba, obezbeđuju potpuno propuštanje svetlosti (transparentost) i samim tim se idealno uklapaju u zubni niz.

Brušenje za bezmetalnu keramiku ide tik do desni ili oko pola milimetara ispod njih čime se dobija još bolji estetski efekat. Površina bezmetalne krunice je otporna na kiseline i ne sadrži mikropukotine, pa samim tim otežava nakupljanje naslaga, olakšavajući i samo čišćenje zuba. Pokazuju izuzetnu stabilnost i dugotrajnost.Danas je razvojem tehnologije moguće napraviti čvrste i trajne mostove koji su izgrađeni u potpunosti od keramike.Glavne prednosti bezmetalne keramike pored transparentnosti su i biokompatibilnost (ne izaziva alergije) i nedešava se bojenje desni kao sto je to ponekad slucaj sa metal-keramikom.

Ono sto je takođe predost ovih krunica, jeste manja potreba za brušenje i obradom zuba (uklanjanje zubnog tkiva je od 0,5-1mm), čime se čuva zdravo zubno tkivo, za razliku od metalo keramičkih krunica gde se veliki deo zuba mora izbrusiti da bi se stvorila osnova za postavljanje. 

| metalokeramičke krunice

Metalo keramička krunica je fiksna protetska nadoknada koja u svojoj osnovi sadrži metalnu kapicu na koju se sa spoljašnje strane nanose slojevi keramike. U slučaju da želimo da nadoknadimo jedan ili više zuba, planiramo izradu metalo keramičkog mosta. Poznato je da su bezmetalne krunice danas sve više zastupljene, prvenstveno zbog njihove iznvanredne estetike, ali metalo- keramičke krunice i dalje imaju konkurentnost, što zbog ekonomskih razloga što zbog odličnih statičkih osobina.

Svakako danas postoje mišljenja da ovakve krunice uništavaju zub, posebno što je potrebno ukloniti određen sloj zubnog tkiva, ali kvalitetno urađena i cementirana krunica u Crown Dental klinici obezbeđuje dugovečnost vašem zubu. 

| PROTETIKA NA IMPLANTIMA

Protetika na zubnim implantima podrazumeva parcijalnu nadoknadu jednog ili više zuba, koja se fiksira za ugrađeni implant. Ova vrsta nadoknada je fiksna, jer se vezuje za implan i smatra se najboljom zamenom za nedostajući zub – funkcionalno i estetski. Krunice su nadoknade koje se postavljaju na implant da zamene pojedinačni zub – kako u njegovoj funkciji tako i u estetici. Pacijent se može odlučiti za metal-keramiku ili za bezmetalno rešenje, u zavisnosti od indikacija, pozicije zuba koji je potrebno nadoknaditi i estetike koju želi.

Zato je most idealan način da se nedostajući zubi zamene. Most se fiksira za implante koji se postavljaju na mesto nedostajućih zuba i preko se stavljaju zubne nadoknade – krunice koje su povezane u jedno – most. Most na implantima se koristi kada fali više od jednog zuba, ali i kada je klinička slika pacijenta takva da postoji opasnost od stavljanja prevelikog pritiska na implant koji nije vezan za druge implante. Most raspoređuje pritisak duž vilice i umanjuje stres koji bi jedan implant trpeo. Takođe, kada postoji opasnost od blizine sinusa ili nerva, kao i ako je kost tanja na mestu gde zubi nedostaju– tada se takođe preporučuje most da bi se kritične tačke premostite ovim stomatološkim rešenjem. Most se može praviti od metal-keramike ili od bezmetalnog materijala, u zavisnosti od pozicije, ali i mogućnosti i želja pacijenta.

I implanti i most su sasvim adekvatno estetsko rešenje koje može trajati celog života, ali je održavanje oralne higijene ključno da bi preostali zubi i desni ostali zdravi. Naravno, redovne posete stomatologu radi kontrole i održavanja su neophodne jednom godišnje. 

| PROTEZE NA IMPLANTIMA

U slučaju totalnog gubitka zuba u jednoj ili obe vilice, totalna proteza se može retinirati na implantima koji su postavljeni u vilicu. Ovo je protetsko rešenje koje daje mnogo više komfora i sigurnosti pacijentu od mobilnih opcija jer je fiksirana. Prvo se u vilicu ugrađuju implanti, u zavisnosti od indikacija pacijenta, broj varira ali za gornju vilicu potrebno je nar četiri a za donju minimum dva implanta. Kada prođe rok za srastanje implanta sa kostima vilice, onda se na posebne kukice/ležajeve postavlja protetska nadoknada.

Ukoliko je proteza parcijalno fiksna, onda se ona uklanja svako veče pred spavanje, uz obavezno čišćenej kako proteze tako i usne duplje. Bitno je da je četkica za ovu namenu što mekša i da se koristi i neko blago sredstvo za ispiranje usta. Ukoliko je proteza trajno fiksirana za implante, pored svakodnevne redovne nege, takođe je s’ vremena na vreme potrebna poseta stomatologu radi održavanja, jer od toga zavisi kako estetika tako i trajnost postavljene strukture.

Imajte u vidu da se sistem kačenja proteze za implante, sa vremenom haba, pa je jednom godišnje potrebno održavanje. 

| VALPLAST

Valplast je jedna od najpopularnijih i najrasprostranjenijih opcija za fleksibilne proteze koja postoji u svetu. Ukoliko pacijentu fali više zuba u jednoj ili obe vilice, Valplast je idealno rešenje ako nije moguće postaviti implant ili most iz bilo kog razloga. Ono što ih razlikuje od klasičnih proteza je što pacijenti više ne moraju da se brinu oko estetski neadekvatnih metalnih kopči, neprirodne boje ili neudobnosti pri nošenju, jer Valplast obezbeđuje prilagodljivost , trajnost i visoku estetiku koju pacijenti sve više zahtevaju. Valplast fleksibilne proteze se prave od termoplastičnog najlonskog materijala koji je biokompatibilan i ne izaziva alergije. U ustima pod uticajem toplote, Valplast proteza postaje savitljiva, ali ova funkcionalnost samo znači da je ona udobnija za nošenje jer se lako prilagođava, ne i da je manje trajna – baš naprotiv.

Ako se vodi računa, Valplast proteza je veoma čvrsta i dugotrajna. Pored toga, uz ove proteze ide doživotna garancija od proizvođača.

Prvo se radi detaljna evaluacija pacijentovih restorativnih potreba, pa se uzima otisak radi izučavanja kliničkog stanja na osnovu koga se izrađuje prvo voštani probni model a onda, finalna proteza. Valplast koristi tehniku gde se proteza pričvršćuje za tkivo oko zuba, pa su zato metalne kopče nepotrebne i umesto njih tu je dijapazon zglobova, klizača, prečki, kukica itd. U zavisnosti od individualnih potreba svakog pacijenta, mesta retencije će biti drugačija i individualno prilagođena.

Pored izuzetnog estetskog izgleda, važno je napomenuti i da ove proteze, posle adekvatne pripreme zuba, idealno naležu na vilicu, ne oštećuju zube za koje se kače i adekvatno prenose sile žvakanja na celu vilicu, što čuva vilične kosti i preostale zube od oštećenja i propadanja. Pošto je Valplast proteza manja po veličini, kod pacijenata skoro da nema smetnje u govoru, jelu, gutanju a održavanje oralne higijene je znatno olakšano.

ZAKAŽITE PREGLED