fbpx

ORTODONTSKO SAVETOVALIŠTE

NOVOSTI U SAVETOVALIŠTU

5 KORAKA DO ZDRAVIH I PRAVILNIH ZUBA

”  Svake prve subote u mesecu, u Crown Dental klinici ćemo održavati ortodontsko savetovalište za sadašnje i buduće roditelje. Na ovim okupljanjima, svi zainteresovani će potpuno besplatno moći da dobiju sve važne i potrebne informacije o razvoju, zdravlju i nezi dečijih zuba. “

5 KORAKA DO ZDRAVIH I PRAVILNIH ZUBA

1. Dojenje- Deca se rađaju sa uvučenom donjom vilicom

Najbolji način da Vaše dete ima pravilan zagrižaj, jeste da bude dojeno prvih 6 meseci života. Ukoliko iz bilo kog razloga to nije slučaj, jako je važan položaj deteta pri hranjenju na flasicu. To znači da beba treba da bude u poluležećem položaju, a flašica skoro horizontalno. To će primorati bebu da donju vilicu izvuče u položaj kada će moći da isisa mleko iz flašice, čime vremenom dovodi gornju i donju vilicu u pravilan odnos. Ovakvim načinom ishrane beba diše na nos (što je jedino ispravno), pomera donju vilicu unapred, dovodeći je u takozvani ’ortognat’ položaj i razvija mišiće lica i vilica.

2. Disanje-Jedino pravilno disanje je disanje na nos

Da bi omogućili bebi da pravilno diše, treba da je pravilno hranimo(prvi korak). Pored toga, treba da pazimo da joj disajni putevi budu uvek prohodni.To ćemo postići redovnim čišćenjem nosa i održavanjem zdravih krajnika i ušiju. Česte upale grla i zapušeni nosni putevi dovode do navike disanja na usta, što za posledicu ima slabo razvijenu (usku) gornju vilicu, često i takozvani otvoren zagrižaj i na kraju, nedovoljan prostor za smeštanje svih zuba u pravilan zubni niz.

3. Žvakanje i gutanje

Posle šestog meseca, bebi treba početi uvoditi čvršću hranu, kako nutritivne potrebe Vašeg deteta u tom periodu rastu. Žvakanje i gutanje uključuju i čula i motoriku i kroz iskustva sa hranom od ovog trenutka, dete uči da prilagodi motoričke reakcije na različitu vrstu hrane. Ukoliko detetu postepeno uvodite hranu sa sve više teksture, to će pomoći da ono razvije veštine žvakanja i gutanja.

Mala deca mogu uspešno da odgrizaju hranu prednjim zubima ali ne mogu da je usitne i sažvaću dok mlečni kutnjaci ne niknu, a to se dešava između 12-og i 18-og meseca. Zato do druge godine deca šesto imaju problema sa žvakanjem i gutanjem, što povećava rizik od gušenja. U toku ovog perioda dajte detetu manje parčiće ili usitnjenu hranu i vodite računa koliko hrane dete stavlja u usta odjednom. Tek oko treće godine dete može bezbedno da jede većinu hrane.

4. Loše navike

Od trenutka kada bebi krenu da niču zubi, postoje neke stvari koje, ako se ne kontrolišu, mogu da prerastu u loše navike. Ovo se prvenstveno odnosi na sisanje cucle, flašice, prsta ili bilo kog drugog predmeta. Ove navike mogu dovesti do deformacije donjeg i gornjeg luka vilice, krivljenja i pomeranja zuba u stranu, dispozidžcioniranja zagrižaja, što kasnije rezultira potrebom za nošenjem proteze. Problem kod ove navike je, kada deca rastu i stalni zubi zamenjuju mlečne, ona ne prestaje, prst ili cucla gura zube a to utiče, pored estetike, i na govor, čišćenje zuba, žvakanje i čak gutanje. Ukoliko dete pred spavanje pije mleko ili sok, važno je da se posle toga operu zubi jer u suprotnom šećeri ostaju na gleđi i oštećuju zube. Žvakanje žvake sa šećerom i grickanje slatkiša između obroka obezbeđuju idealnu sredinu za propadanje zuba jer karijes voli šećer. Zdrave navike u ishrani su ključne za oralno zdravlje deteta. Ni preterano jako četkanje nije dobro za gleđ, kao ni gutanje paste za zube, što neka deca rade jel im se dopada ukus – fluor u pasti je dobar za spoljnu upotrebu, ali kada se guta u većim količinama, može dovesti do fluoroze, koja je glavni krivac za braon fleke na zubima.

5. Oralna higijena

Pravilne navike u oralnoj higijeni se stiču od ranog detinjstva. Dok zubi niču i dok je dete još malo, roditelji su ti koji vode brigu o bebinom oralnom zdravlju. Do nicanja prvog zuba ovo se radi mekom krpom ili gazom, ali kada prvi zub nikne, počnite sa upotrebom četkice za bebe i vode, posle doručka i pre spavanja. Za decu od 12 do 24 meseca starosti, mala dečija četkica za zube, uz pastu za decu koja se koristi u količini koja odgovara veličini zrna graška. Upotreba konca se preporučuje od trenutka kada dete ima dva zuba koja se dodiruju, a to je oko 2, 2 ½ godine.

Dete apsolutno samostalno može prati zube oko šeste godine, ali upotrebu konca će savladati tek između 8 i 10. Ako se sa detetom od najranijeg detinjstva praktikuje redovna oralna higijena, ona će mu ući u rutinu i naviku i neće biti problema. Posebno je važno da i roditelji vode računa o svojim zubima, jer deca uče na primerima. Možete čak napraviti i zabavni ritual od pranja zuba i da svi porodično to radite ujutru i uveče.

ZAKAŽITE PREGLED