fbpx
ORTOPEDIJA

ORTOPEDIJA VILICA

ORTOPEDIJA VILICA

Ortopedija u stomatologiji je toliko napredovala da su sada u ponudi visoko sofisticirana rešenja za korekcije nepravilnosti u vilici i estetskih problema sa zubima. Mi u Crown Dental klinici Vam nudimo najmodernija ortodontska rešenja.

| MOBILNI APARAT

Mobilni ortodontski aparat je vrsta proteze za ispravljanje zuba koja se ne nosi stalno i koja nije pričvršćena za zube. Ovaj tip proteze se daje pacijentima u razvoju, tj. deci, uglavnom do 12-te godine ili do nicanja stalnih molara (sedmica). Terapija ovom vrstom aparata je efikasna kada se dešava intenzivni rast i razvoj deteta a samim tim i vilice. Ovi aparati su napravljeni od plastinog dela koji drži metalne žice koje su u kontaktu sa zubima i veoma su laki za korišćenje i održavanje, što je u dečijem uzrastu veoma važno.

Ova vrsta proteze se nosi u toku noći i nekoliko sati u toku dana da bi dala rezultate i pored korekcije zagrižaja i pozicije zuba, ona služi i za odvikavanje od loših navika poput sisanja prsta, guranja zuba jezikom i disanja na usta. Kod ove vrste terapije, važno je da pacijent bude disciplinovan i da redovno nosi protezu jer će samo to dati adekvatne rezultate.

Idealno je da se stanje pacijenta prati od detinjstva i da se po potrebi rade korekcije mobilnim aparatima a kasnije, već kod nicanja prvih stalnih zuba, ukoliko je neophodno preći na druga rešenja. Što je pacijent mlađi, to je pomeranje zuba lakše i brže. Naravno, i kod starijih pacijenata sa potpuno formiranom vilicom moguće je postići vrhunske rezultate, samo što to najčešće zahteva postavljanje trajnog aparata (fiksne proteze) i duže trajanje tretmana.

| FIKSNI APARAT

Poznat i kao fiksna proteza, fiksni ortodontski aparat je pričvršćen za zube i ne može se skinuti po želji, već se nosi dok god traje terapija. Sa napredovanjem tehnologije, metal od koga se ove proteze prave je lakši i u težini i u strukturi nego ikada pre. Fiksni aparati se prave od visoko kvalitetnog nerđajućeg čelika i imaju metalne bravice koje su pričvršćene za svaki zub upotrebom posebnog vezivnog cementa za tu namenu.

Bravice su povezane tankom žicom, koja vrši pritisak na zube na taj način ih pomerajući u željeni položaj. Žicu i bravice spajaju male gumice koje ortodont menja svaki put kada je potrebno da se proteza ponovo pritegne da bi se pomeranje zuba nastavilo. Gumice mogu biti u raznim bojama, što je posebno interesantno pacijentima u tinejdžerskom uzrastu.

Postavljanje i Navikavanje

Postavljanje fiksnog aparata traje oko 45 minuta po vilici i nije boljno. Posle toga sledi period adaptacije kada pacijent može iskusiti dozu nelagodnosti, žuljanja i čak bola u glavi, ali sve je to normalno i ti efekti prođu posle nekog vremena. U toku nošenja fiksnog aparata, a to je najčešće oko dve godine, pacijent mora na izvestan način prilagoditi svoje navike, pogotovo kada je izbor hrane u pitanju.

Estetske bravice

Na fiksnom aparatu, umesto metalnih bravice mogu se postaviti keramičke, koje su mnogo prihvatljivije estetsko rešenje. U pitanju je transparentan, bezbojan keramički materijal. Ovakve proteze su značajno manje primetne, tako da su sjajno rešenje za odrasle koji moraju da ih nose. I žica koja povezuje bravice, kao i gumice takođe mogu biti od bezbojnog materijala, što dodatno doprinosi celokupnom efektu.

Sve što je tvrdo i lepljivo treba izbaciti – dakle žvake, grickalice, koštunjavo voće, tvrde bombone, kokice… Jabuke i slične namirnice ne treba gristi već iseći na komade, jer u suprotnom može doći do oštećenja gumica i bravica a to zahteva dodatnu posetu ortodontu a samim tim i prolongira nošenje proteze. Redovna oralna higijena je isto ključna kako za uspeh terapije tako i za održavanje fiksnog aparata.

| TERAPIJA FOLIJAMA

Najnovija tehnologija u svetu dostupna je i u Crown Dental klinici. Tretman providnim folijama, takozvani M Aligner sistem, je alternativa fiksnom aparatu i uključuje upotrebu serije providnih šablona za zube, koji pokrivaju celu površinu zuba i polako ih ispravljaju.

Svaka folija se nosi 20 sati dnevno (skida se za jelo i čišćenje), po dve nedelje, a posle se prelazi na novu foliju, koja nastavlja da repozicionira zube i tako tretman može da traje od šest meseci do dve godine – u zavisnosti od kliničke slike pacijenta. Svaka folija se izrađuje primenom kompjuterske tehnologije i u odnosu na specifičnu situaciju pacijenta a rezultati zavise kako od stručnosti ortodonta tako i od posvećenosti samog pacijenta nošenju folija.

DIJAGNOZA I ODABIR TRETMANA

Ortodont će prvo uraditi pregled, rentgentski snimak i po potrebi otisak zuba da bi se uradio model za studiranje i na taj način će dobiti pravu sliku o trenutnom stanju pacijenta i dati opcije tretmana.

ZAKAŽITE PREGLED