fbpx
ESTETIKA

ESTETSKA STOMATOLOGIJA

| IZBELJIVANJE ZUBA

Izbeljivanje zuba je proces eliminacije mrlja i diskoloracija sa površina zuba, a ujedno u toku tog procesa, boja zuba postaje belja. Izbeljivanje zuba je laka i i vrlo popularna procedura. Razlikujemo ordinacijsko i kućno izbeljivanje zuba. Pre same procedure neophodan je pregled zuba da bi se utvrdilo da li su zubi pacijenta pogodni za sam tretman a takođe, kako bi se pacijent informisao o svim efektima, mogućim rizicima i neželjenim pojavama.

Sam tretman se sastoji od nanošenja vodonik peroksida u vidu gela na zube i njihovo izlaganje UV lampi koja ne zagreva i ne oštećuje zube, već samo ubrzava proces delovanja kiseline odnosno beljenja zuba. Nakon 45 minuta tretiranja zuba lampom, zubi najčešće postaju za 2-4 nijanse svetliji. Zubi se nakon toga tretiraju sredstvima za dodatnu fluorizaciju i izbegavaju se hladna i obojena pića i hrana.

Kućno beljenje zuba

Postupak podrazumeva uzimanje otiska za izradu individualnog treja (providne folije koja prekriva zube) za gornju i donju vilicu koje zajedno sa gelom, koji sadrži niske koncentracije karbamid peroksida, pacijent nosi kući. U trej se aplikuje mala količina gela i postavlja se na zube u toku noći. Sam proces izbeljivanja traje 7-10 noći.

| KOMPOZITNE FASETE

Kompozitne fasete su veoma tanke zubne navlake (0,3 do 1 mm debljine) koje su napravljene od sintetičkog materijala nalik na smolu i koje se postavljaju na zube. Kompozitne fasete se koriste za ispravljanje manjih estetskih nedostataka kao što su loše pozicionirani zubi (preveliki razmak, pomeranja u stranu ili napred/nazad...), oblik zuba (različite veličine i oblici zuba u vilici) ili boja (mrlje, fleke, diskoloracije izazvane ishranom, zdravstvenim stanjem, lošim navikama...).

Kada se kod pacijenta ustanovi mogućnost za postavljanjem kompozitnih faseta, one se za zube vazuju jakim dentinskim lepkom, koji u potpunosti fiksira fasetu za zub. Jedini način da se faseta dislocira ili slomi je da se primi jak udarac, koji bi oštetio i sam zub a samim tim i fasetu. Ukoliko se o njima pravilno vodi računa, kompozitne fasete su trajno estetsko rešenje za savršeni osmeh.

Kompozitne fasete su, zahvaljujući materijalu od koga su napravljene, otporne na pritisak, napor i promene temperature u usnoj duplji koje se dešavaju prvenstveno pri žvakanju. Vizualno izgledaju isto kao zubna gleđ pa su zato idealno kozmetičko rešenje. 

| VINIRI

Porcelanski viniri su mnogo više otporni na mrlje od kompozitnih navlaka i mnogo bolje oponašaju osobine prirodnih zuba. Porcelanski viniri se sastoje od nekoliko tankih keramičkih slojeva i adhezivnog sloja koji se ’lepi’ za zub. Da bi se viniri stavili, potrebno je odstraniti veoma mali deo zubne gleđi (oko 1 mm), jer se na taj način stvara prostor da se viniri postave i da izgledaju što prirodnije.

Viniri su rešenje kada kod prirodnih zuba dođe do promena u boji ili obliku, ili ukoliko zubi ne reagiju na izbeljivanje iz nekog razloga . Takođe, polomljeni zubi, preveliki razmak ili čak manji problemi sa zagrižajem mogu biti rešeni postavkom vinira. Postoji i opcija postavljanja vinira bez pripreme zuba, takozvani non-prep veneers, gde se navlake postavljaju mnogo brže i jednostavnije od tradicionalnog načina, ali ova opcija nije pogodna za sve slučajeve i potrebe.

Viniri su ultra tanke porcelanske navlake za zube koje se stavljaju na prednji deo zuba da bi se poboljšao estetski izgled. Ove navlake se trajno vezuju za površinu zuba posebnim lepkom i mogu izmeniti boju, oblik, velčinu i dužinu zuba. 

| ČIŠĆENJE

Profesionalno čišćenje zuba uključuje uklanjanje svih naslaga sa zuba koje redovno četkanje i upotreba konca ne mogu regulisati. Zubne naslage podrazumevaju meke naslage (plak), tvrde naslage (kamenac) i mrlje na zubima. Ovo nisu samo estetski problemi, zato što taloženje ovih naslaga dovodi do gomilanja bakterija i može dovesti do upale desni, paradentoze i karijesa.

Uz pomoć različitih instrumenata, stomatolog uklanja talog i polira zube. Što se tiče frekventnosti čišćenja zuba kod stomatologa, ona je individualna, jer se kod svakog pacijenta drugačijim tempom gomilaju naslage (kod pušača, to je češće i više, na primer). Zato je najbolje da u toku rutinskog pregleda, bar jednom u šest meseci, stomatolog pogleda da li ima potrebe za ovim vidom održavanja zuba.

Čišćenje zubnih naslaga kod stomatologa je rutinska procedura koja obezbeđuje ne samo dobru oralnu higijenu, već i zdravlje celog organizna, kako je poznato da problemi u usnoj duplji mogu pratiti ili čak i izazvati veliki broj zdravstvenih problema u celom organizmu. 

ZAKAŽITE PREGLED