fbpx
HIRURGIJA

ORALNA HIRURGIJA

ORALNA HIRURGIJA

Oralna hirurgija se bavi lečenjem povreda, bolesti i deformiteta tvrdih i mekih tkiva usne duplje. Crown Dental klinika koristi najsavremeniju opremu, koja uz naše visoko stručno osoblje rezultira oralnim hirurškim intervencijama sa minimalnim ili nikakvim rizikom od trauma i komplikacija posle operacije, kao i brzim i bezbolnim intervencijama, kako se svaki zahvat radi pod lokalnom anestezijom ili u svesnoj sedaciji.

| SINUS LIFT

Sinus lift je procedura koja služi da se poveća količina kosti kada je nema dovoljno da bi se implantati ugradili u gornjoj vilici. Sinus lift podrazumeva pristupanje sinusnoj šupljini, podizanje njene sluzokože i ubacivanje veštacke kosti u međuprostor. Sinus lift je indikovan kod pacijenata kod kojih ne postoji dovoljna količina kosti u regiji gornjih molara za ugradnju implantata.

Čest je slučaj da kod pacijenata koji dugo nemaju zube ili su se aktivno bavili sportom u mladosti dođe do resorpcije kosti gornje vilice i u tom slučaju je nekad indikovan sinus lift da bi se stvorili uslovi za ugradnju implantata. Procena potrebe za sinus liftom se pravi na osnovu ortopan snimaka kao i 3D snimaka. Sama procedura je bezbolna i radi se u lokalnoj anesteziji. Ova procedura je potpuno rutinska i često se koristi u savremenoj stomatologiji.

| FRENEKTOMIJA

Frenulum je deo sluzokože koji povezuje usnu ili jezik sa sluzokožom koja je priljubljena uz kost. Kratki frenulum ispod jezika može uzrokovati probleme u govoru, nepravilno izgovaranje slova i probleme u gutanju. Kada je u pitanju kratak frenulum koji povezuje gornju usnu on moze dovesti do razmaka između prvih gornjih sekutića kao i spuštanja usne i povlačenja desni. Rutinska i kratka intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, potpuno je bezbolna i podrazumeva brz oporavak.

| APIKOTOMIJA

Apikotomija korena je procedura koja se koristi za lečenje promena na vrhovima korenova zuba. One mogu nastati kao posledica više faktora - od cista koje nastaju traumom do zaostatka bakterija kod lečenja kanala korena. Ove promene uvek prati stvaranje šupljine u kosti u predelu vrha korena. Resekcija podrazumeva hirurško čišćenje infekcije ili ciste i skraćivanje vrha korena i punjenje kanala zuba u toku same intervencije.

Šupljina koja ostaje u kosti se moze popuniti zamenikom za kost, koji olakšava zarastanje i stvaranje nove kosti. Apikotomija se izvodi u lokalnoj anesteziji i potpuno je bezbolna. Nakon 7 dana uklanjaju se konci.

 Preporuka je da se nakon godinu dana radi kontrolni snimak i klinički pregled da bi se prekontrolisalo stvaranje kosti i popunjavanje šupljine koja ostaje.

| CISTE

Ciste su šupljine koje su obložene epitelom i ispunjene sadržajem koji može biti tečan ili čvrst, mogu da se razviju u kostima vilica kao i u mekom tkivu. One nastaju kao posledica infekcije ili povrede, neizniklog zuba ili usled neke druge vrste traume. Koštane ciste se najčešće javljaju kod pacijenata sa lošom oralnom higijenom, velikim karijesima i gangrenama zubne pulpe.

Najčešće se detektuju kada infekcija pređe u akutnu fazu pa dođe do otoka, bola ili pojavljivanja fistule kod korena zuba. Ako se radi o cisti oko neizniklog zuba ili ako je ona nastala kao posledica traume, one se najčešće uoče na ortopan snimku. Ciste se leče isključivo hirurški, uklanjanjem iz kosti ili mekog tkiva. Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji i bezbolna je.

Kada rastu, ciste mogu ozbiljno ugroziti zdravlje pacijenta razaranjem okolne kosti ili vršenjem pritiska na anatomske strukture koje je okružuju. Mogu dovesti do gubitka više zuba, oštećenja funkcija pljuvačnih žlezda, pa čak i do spontanog pucanja kostiju. 

| HIRURŠKO VAĐENJE UMNJAKA

Umnjaci su poslednji zubi u zubnom nizu - takozvane osmice. Kako život u modernom dobu podrazumeva manje čvrste hrane, tako se vilične kosti slabije razvijaju. Njihova nerazvijenost znači da često ne postoji dovoljan prostor za umnjake i oni se moraju izvaditi pre nego sto izniknu. Ovaj problem se javlja u sve većem procentu u poslednje dve decenije, pa tako vecina mlađih pacijenata ima problem sa umnjacima.

Ukoliko se ne izvade na vreme, mogu da izazovu pomeranje zuba, probleme u zglobu, probleme u zagrižaju, gubitak susednog zuba, kao i bol i otok prilikom nicanja. Odluka da li umnjaci trebaju da se vade ili ne, donosi se na osnovu ortopan snimka, kliničkog pregleda i konsultacije sa specijalistom ortopedije vilica. Hirurško vađenje umnajka podrazumeva njihovo vađenje pre nego sto izniknu i najčešće se izvodi pacijentima posle 17-te godine života. U retkim slučajevima, kada je to apsolutno neophodno umnjaci mogu da se vade od 13-te godine.

Intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji i bezbolna je. Pacijentima se savetuje izbegavanje fizičkih aktivnosti par dana nakon intervencije a savetuje se uzimanje kašaste hrane koja ne mora da se žvaće.

ZAKAŽITE PREGLED