fbpx
SVESNA SEDACIJA

SVESNA SEDACIJA

SVESNA SEDACIJA

Ukoliko pacijent ima veliki strah od zubara i stomatoloških intervencija, svesna sedacija je odlično rešenje. Svesna sedacija je kombinovanje medikamenata koji pomažu pacijentu da se opusti (sedativ) i da blokira osećaj bola (anestetik) da bi se izvršila stomatološka intervencija. Ovaj način sedacije kratko traje, pa je pogodan za kratke intervencije i omogućava brz oporavak od procedure i povratak svakodnevnim aktivnostima u kratkom roku.

Svesna sedacija funkcioniše tako što stručni anesteziolog pacijentu intravenozno daje anesteziju (kiseonik i dormikum), čiji se odnosi podešavaju na osnovu godina, telesne težine, pola i drugih faktora. Pacijent je svesan ali ne oseća bol i potpuno je relaksiran, što omogućava doktoru da bezbedno izvrši lečenje. Po završetku intervencije, pacijentu se daje čist kiseonik da udiše par minuta, da bi se vratio u regularno stanje.

Ovaj način sedacije kratko traje, pa je pogodan za kratke intervencije i omogućava brz oporavak od procedure i povratak svakodnevnim aktivnostima u kratkom roku. Svesna sedacija funkcioniše tako što atručni anesteziolog pacijentu stavlja masku preko koje on udiše mešavinu gasova (kiseonik i dormikum), čiji se odnosi podešavaju na osnovu godina, telesne težine, pola i drugih faktora. Pacijent je svesan ali ne oseća bol i potpuno je relaksiran, što omogućava doktoru da bezbedno izvrši lečenje. Po završetku intervencije, pacijentu se daje čist kiseonik da udiše par minuta, da bi se vratio u regularno stanje. Svesna sedacija je bezbedna i primenjuje se kada pacijent ima veliki strah od zubara i kada čak i male intervencije ili pregled predstavljaju problem i stres. Ova tehnika je pogodna za decu, odrasle i starije osobe.

Svesna sedacija je bezbedna i primenjuje se kada pacijent ima veliki strah od zubara i kada čak i male intervencije ili pregled predstavljaju problem i stres. Ova tehnika je pogodna za decu, odrasle i starije osobe.  

ZAKAŽITE PREGLED