fbpx

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O PRAVILNOM PRANJU ZUBA

Da li ste znali da je za pravilno pranje zuba potrebno samo 2 minuta? 120 sekundi je potrebno da vaši zubi dobiju svu potrebnu negu, a opet većina odraslih ljudi ni približno ne potroši toliko vremena na ovu jednostavnu rutinu. Pored toga, često se prave propusti i u načinu pranja. Što se tiče vremena, najbolje je da koristite štopericu dok se ne naviknete na interval od dva minuta, a što se tiče tehnike, nastavite da čitate i saznajte sve što treba o pravilnom pranju zuba!

Pre pranja, trebalo bi da uklonite ostatke hrane koji su ostali među zubima i ispod linije desni uz pomoć konca za zube


Odmerite 30ak centimetara  konca i čvrsto ga obmotajte oko palca i kažiprsta. Nežno savijte konac oko svakog zuba, vodeći računa da on ode i ispod linije desni da odstranite čestice hrane koja je možda tu zapala. Nemojte siliti i vući, jer ako konac pukne može oštetiti desni a kako idete od zuba do zuba, koristite čiste delove konca.

Posle toga pristupamo pranju zuba:

Prvo četkajte spoljne površine gornjih zuba pa posle preÄ‘ite na donje;

Onda četkajte unutrašnje površine, prvo gornjih pa onda donjih zuba;

Obavezno operite i površine zuba kojima grizete;

I naravno, ne zaboravite da očetkate jezik – na taj način sa njega uklanjate bakterije i doprinosite uklanjanju zadaha.

Da bi pranje zuba bilo maksimalno efikasno, držite četkicu pod uglom od 45 stepeni u odnosu na desni i uvek četkajte u smeru rasta zuba – od desni ka vrhu zuba. ÄŒetkajte nežnim pokretima i pobrinite se da svaki deo zuba bude očišÄ‡en kratkim pokretima četkice napred-nazad. Posle pranja, samo ispljunite, nemojte ispirati usta vodom, da ne biste oprali i korisne sastojke koje u sebi ima pasta i koji treba da deluju na zube posle pranja.

Za maksimalne rezultate je važno i kakvu četkicu koristite


Stomatolozi se slažu da je najbolje da četkica bude što mekša, da biste što efikasnije uklonili naslage i ostatke hrane sa površine zuba. Što je glava četkice manja, to ćete lakše dopreti do zadnjih zuba i teže dostupnih mesta. ÄŒetkica se menja onda kada pokaže prve znake istrošenosti, promeni oblik ili na svaka 3 meseca. Pastu birajte u konsultaciji sa stomatologom, jer je važno da izaberete onu koja najbolje odgovara uslovima u vašim ustima.

I to je sve što treba da znate da bi vaš osmeh ostao lep i zdrav, za samo nekoliko minuta dnevno!