fbpx

SAVETI ZA NEGU ZUBA TOKOM PRAZNIKA

Novogodišnji i božićni praznici su divan period, ali u toku slavlja može nam se potkrasti da ne vodimo toliko računa o zubima, jer se uz svo to piće i jelo do kasno u noć malo opustimo. Da biste zadržali lep osmeh i posle praznika, nastavite da čitate i saznaćete ključne savete za prazničnu negu zuba!

ZA POčETAK, NEMOJTE ZAPOSTAVITI REDOVNU NEGU.

Ne samo što se leže kasnije, već se i konzumira mnogo više slatkiša i alkohola, tako da je obavezno pranje, čišÄenje koncem i ispiranje minimum dva puta dnevno, a poželjno je i posle svakog obroka, ukoliko je moguće.

Manjak sna sigurno čini da se oslanjamo na kofein više nego ikada, ali crna kafa i čaj mogu izazvati fleke na zubima. Umesto treće šoljice espressa, bolje se odlučite za late ili za zeleni čaj – koji će zadovoljiti kofeinsku potrebu na zdraviji način.

ALKOHOL

Kada je alkohol u pitanju, a pogotovo vina, treba pripaziti na hranu koju konzumirate uz njih. I crno i crveno vino imaju veću pH vrednost – što znači da stvaraju kiselu sredinu u ustima. Ovo omekšava zubnu gleÄ‘ i čini da su zubi podložniji oštećenjima i flekama od hrane i pića. Zato nikada nemojte prati zube odmah posle pijenja vina, da četkanjem dodatno ne biste oštetili omekšalu gleÄ‘. Pijte puno vode uz vino i konzumirajte sireve, jaja, povrće i orašaste plodove da neutrališete kiselost i izbalansirate pH u ustima. Pored vina, brusnice, turšije, paradajz i sve njegove varijacije i preraÄ‘evine, kao i sušeno voće – sve namirnice koje su česte na prazničnoj trpezi – takoÄ‘e su kisele i zahtevaju umerenost i pažnju pri konzumaciji.

ŠEĆERI

Šećeri koje unosimo kroz sokove, gazirana pića i slatkiše mogu napraviti probleme kasnije. Meke bombone i karamele se lepe za zube ostajući na njima duže i povećavajući šanse da posle praznika sanirate karijese.  Pijte gazirano na slamčicu da biste smanjili kontakt pića sa zubima. Ako ste u gostima i ne možete oprati zube, žvaćite žvaku bez šećera posle dezerta, da podstakne lučenje pljuvačke i tako reguliše količinu šećera i pH u ustima.

ZAKUSKE

Grickanje izmeÄ‘u obroka je skoro neizbežno, tu su meze, zakuske i grickalice koje teško možemo zaobići a koje pomažu u nastanku zubnih naslaga koje su veoma štetne. Potrudite se da minimalizujete automatsko grickanje svega što vam padne pod ruku i da birate zdravije namirnice poput štapića od povrća koji će prirodno očistiti zube, ili neslane lešnike i bademe, koji su puni kalcijuma i vitamina D, koji pomažu da zubi i desni ostanu zdravi.

Dok praznici traju – zapamtite da je redovna nega vaš prijatelj a kada euforija proÄ‘e, ne zaboravite da zakažete rutinsku posetu stomatologu – za pregled i profesionalno čišÄ‡enje zuba – da bi uspomena na praznike bila i ostala lepa!