fbpx

LOŠ ZADAH : UZROCI I KAKO GA SE REŠITI

Loš zadah ili stručno – halitoza, može imati nekoliko uzroka. Prvi je svakako loša oralna higijena, ili neki problem vezan za usnu duplju. Hrana koju jedete i nezdrave navike takoÄ‘e mogu uticati na neprijatan miris. I na kraju, loš zadah može da se javi kao posledica nekog drugog problema u organizmu.

“Spoljni faktori na koje treba obratiti pažnju”

Kada ne četkate zube i ne koristite konac svaki dan, čestice hrane ostaju u usnoj duplji, počinju da trule na taj podstičući rast bakterija izmeÄ‘u zuba, oko desni i na jeziku. Ovo uzrokuje loš zadah, koji je lako rešiv redovnim pranjem zuba i upotrebom antibakterijskih tečnosti za ispiranje. Hrana koju jedete počinje da se razlaže već u usnoj duplji. Ako jedete jaku, začinjenu ili hranu sa intenzivnim mirisima (na primer luk), četkanje i konac, pa čak i ispiranje, ne mogu u potpunosti da sakriju miris. U tom slučaju, zadah neće nestati dok namirnica koju ste uneli ne napusti vaše telo.  Pušenje ili žvakanje duvana takoÄ‘e izaziva neprijatan zadah, ali stvara i fleke na zubima, umanjuje čulo ukusa i iritira desni.

“Šta ako uzrok dolazi iznutra?”

Uporan zadah i čak loš ukus u ustima često su alarm za bolesti desni, kao što je paradontopatija koja nastaje zbog nagomilanog plaka na zubima. Bakterije iz plaka luče toksine koji pored stvaranja neprijatnog mirisa oštećuju zube i desni, ako se stanje ne tretira.

Drugi razlozi zadaha uključuju gljivične infekcije, karijes i lošu brigu o protezama. Stanje poznato kao suva usta (kserostomija) je poznati krivac za zadah. Pljuvačka je neophodna za vlaženje usne duplje, neutralizaciju kiselina i uklanjanje mrtvih ćelija i ostataka hrane. Kada se desi poremećaj u lučenju pljuvačke, bilo zbog raznih lekova, problema sa pljuvačnim žlezdama ili zbog disanja na usta, pojavljuje se loš zadah.

I druge bolesti i stanja mogu biti uzročnici ovog problema, neki od njih su: infekcije respiratornog trakta kao što su bronhitis ili upala pluća, hronična upala sinusa, dijabetes, zapušen nos, problemi sa bubrezima ili jetrom…

“Kako sprečiti i lečiti zadah”

Za početak, praktikujte redovnu oralnu higijenu. Ne preskačite pranje zuba, koristite konac i tečnosti za ispiranje. Ako nosite proteze koje se skidaju, dobro ih operite pre stavljanja u usta.

Idite kod svog stomatologa na kontrole dva puta godišnje. On će uočiti problem u začetku i dati adekvatnu terapiju.

Prestanite da pušite ili bar smanjite ovu nezdravu naviku.

Pijte puno vode ili sisajte bonbone bez šećera ako imate suva usta – to podstiče proizvodnju pljuvačke koja spira bakterije i ostatke hrane.

Ukoliko sumnjate da neka namirnica ili lek koji uzimate izaziva loš zadah, konsultujte se sa stomatologom za savet i rešenje.

Ukoliko stomatolog ne ustanovi razlog za loš zadah, u tom slučaju posetite doktora opšte prakse i izvršite dodatne preglede, da biste pronašli razlog i počeli lečenje na vreme.