fbpx

KAKO DA ZNAM DA JE MOJ STOMATOLOG DOBAR?

Sa tako mnogo stomatoloških ordinacija, kako da odaberemo najbolju? Za mnoge od nas, izbor stomatologa oslanja se na preporuke članova porodice, prijatelja i kolega. Ako se pitate kako da budete sigurni da je vaš stomatolog zaista dobar izbor – evo nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom prve (ili sledeće) posete.

Pažljivo i aktivno sluša

Svaki stomatolog ili lekar želi da vam pomogne – a pravo rešenje uvek počiva na jasnom razumevanju problema. Stoga se pažljivo slušanje uči i vežba isto kao i bilo koja druga veština, i izvrsnog zubara prepoznaćete po tome što je vaš problem, ma koliko naizgled jednostavan ili sitan bio, najvažniji. Dobar zubar će da sasluša sva vaša pitanja i nikada vas neće zbrzati da započnete tretman ukoliko se osećate nesigurno.

Od dobrog zubara možete mnogo da naučite

Svi mi se sasvim prirodno oslanjamo na svog lekara da nam objasni prirodu našeg problema ili bolesti, baš zato što o medicini ili stomatologiji sami ne znamo dovoljno. Jedna od odlika pravog stručnjaka je njegova sposobnost da nam objasni sve simptome, prirodu našeg problema i kompletan postupak lečenja, bez komplikovanih medicinskih termina, nerazumljivih konstrukcija i zbunjujućih enciklopedijskih definicija. Zubar za kojeg želite da se opredelite biće vrlo zadovoljan da podeli sa vama sve što zna, obajsni vam koje sve mogućnosti imate i koje su prednosti i mane svake opcije.

Poštovaće vaše vreme i vaš novac Gubljenje vremena u čekaonicama signal je loše organizovane prakse, ma kako dobru reputaciju imala, posebno ukoliko postoji sistem zakazivanja. Birajte onu ordinaciju koja će dosledno poštovati dogovore, blagovremeno vas obavestiti o promenama termina ili eventualnim otkazivanjima pregleda. Poštovanje vašeg novca još je i znaÄčajnije: nemojte pristajati na iznenadne nove troškove, tretmane o kojima niste prethodno razgovarali ili o kojima niste detaljno informisani.
Čista, uredna i prijatna ordinacija

Iako svi mislimo da znamo šta je čista prostorija, za ordinaciju treba pre svega obratiti pažnju na samu opremu: ukoliko u čekaonici vidite insturmente, odložene rukavice ili bilo kakav materijal poput gaza ili upotrebljene vate to svakako nije dobar znak. Prema preporukama zdravstvenih organizacija, čisti i upotrebljavani instrumenti trebalo bi da budu u jasno obeleženim pakovanjima, a zaštitna oprema obavezna je prilikom svih intervencija.  

Stomatolog a ne promoter

Naše poverenje u lekare je veoma veliko, i mi smo skloni da prihvatimo sve njihove savete, zbog čega je važno da naše poverenje nikako ne bude zloupotrebljeno. Bilo koji lekar može vam po svojoj savesti i iskustvu preporučiti neki preparat – ali to nipošto ne bi trebalo da radi zato što mu je jedna ili druga farmaceutska kuća ponudila novac: vi ga već plaćate za njegovo stručno i iskreno mišljenje.  

Upoznaće vas

Mnogi od nas ne pamte dobro lica ili imena – ali ako vaš zubar posle drugog ili trećeg tretmana ne zna zašto se došli, možda treba da potražite ordinaciju u kojoj ćete ipak biti malo više od zdravstvenog kartona. Ovo nije samo pitanje vašeg ličnog utiska, zbog kog ćete možda biti malo uvreÄ‘ni – ovakav stav prema pacijentima signal je lošeg kvaliteta usluga koje ova ordinacija pruža. U vašem najboljem interesu je da vas stomatolog dobro poznaje, jer će znati i za vaše prethodne probleme i eventualne druge medicinske komplikacije – ali i sve vaše bojazni, strahove i nepredviÄ‘ene reakcije.  

Dugoročna, stabilna veza

Kao i u drugim odnosima u životu, najvažnije je da se sa onim drugim dobro razumemo i da imamo iste ciljeve. Najbolji stomatolog za nas možda neće ni biti najpoznatije ime ili najveća ordinacija u gradu – ali će biti naš partner i osoba od poverenja na koju ćemo uvek moći da se oslonimo. Zato je uvek bolje birati onog stomatologa koji želi isto što i vi: trajan i stabilan odnos uzajamnog poverenja i poštovanja.  

Vodi računa o svom osoblju

Najbolji lekari ne vode računa samo o svojim pacijentima – već i o svojim kolegama, sestrama i asistentima. Zbog toga vredi obratiti pažnju i na način na koji stomatolozi razgovaraju sa svojim saradnicima – jer će vam ovo dati dosta dobru predstavu o tome kakvo je raspoloženje meÄ‘u ljudima koji tu rade. Harmonični odnosi i dobra atmosfera u ordinaciji najbolja su preporuka koju možete dobiti.  

Brinuće o Vama i nakon što izađete iz ordinacije

Iako o stomatološkim tretmanima nikada ne mislimo kao o ozbiljnim operacijama, neke procedure mogu biti vrlo zahtevne, dugotrajne ili komplikovane – a neke mogu imati i duži period oporavka. Pravi znak da imate pašljivog i posvećenog lekara je potreba da se vaše stanje isprati do kraja oporavka, te ne bi trebalo da vas iznenadi ukoliko vas pozovu da se raspitaju kako se osećate.