fbpx

DA LI UGRADITI IMPLANT ?

Zubni implanti su poslednjih decenija doživeli pravu revoluciju i postali jedan od najtraženijih zahvata u oralnoj hirurgiji. S obzirom na dug spisak prednosti koje dentalni implanti imaju u odnosu na alternative poput proteza, od subjektivnog osećaja zadovoljstva i udobnosti, do toga što su postali rešenja za naizgled beznadežne situacije poput potpune bezubosti vilice – titanijumski implant je postao odgovor na brojne zdravstvene i estetske probleme.  

 

Većina pitanja koja se pominjala u vezi sa bezbedenošÄ‡u, trajnošÄ‡u i kvalitetom zubnih implanata maltene se više ni ne postavlja, jer su novi materijali, titanijum i cirkonijum omogućili da praktično ne postoji vidljiva razlika izmeÄ‘u pravog zuba i dentalnog implanta, ujedno otklonivši niz bojazni: od hroničnih bolesti poput dijabetesa koji je bio kontraindikovan, preko dijagnostičkih procedura kao što je magnetna rezonanca, do pitanja da li možemo da proÄ‘emo kroz sigurnosnu kapiju na aerodromu. Titanijum je izuzetno čvrst i lagan, nemagnetičan i imunološki inertan materijal koji se koristi za sve endoproteze koje se trajno ugraÄ‘uju u organizam. Sve ovo zapravo znači da ne postoji proces navikavanja, ne postoji mogućnost da organizam „odbaci“ implant i nema nikakvih kontraindikacija u odnosu na bilo koje namirnice, pića, druge terapije ili hronična stanja. 

Ako je odgovor na postavljeno pitanje ovako očigledan, zašto je ono još uvek aktuelno?

Pre svega, morate biti dovoljno zdravi da biste ugradili implant. Drugi, vaoma značajan uslov je da preliminarni pregledi i ortopan pokažu da je vilična kost očuvana u dovoljnoj masi da bi se titanijumski šrafići dobro vezali za kostno tkivo. Mora da postoji dovoljno prostora za implant, i stanje usne duplje mora biti dovoljno zdravo da bi se postigli najbolji rezultati. Ovo može značiti i da će pre same intervencije biti potrebno lečenje i saniranje prethodnih problema. Na kraju, treba se opredeliti za konkretan tip zubnog implanta – a on zavisi od namene, potrebe i cilja zahvata: pojedinačan implant koji treba naprosto da zameni izvaÄ‘en zub, više implanata koji treba da podrže druge proteze i mostove, ili sve popularnija estetska zamena zuba koji ne izgledaju prihvatljivo.  

 

Kada su zubni implanti u pitanju, postoji samo jedna situacija u kojoj se javlja prava dilema. Da li je bolje zameniti zub implantom, ili sanirati zub ispunom? U zavisnosti od oštećenja zuba i eventualnih infekcija i drugih komplikacija, u najvećem broju slučajeva zubari će uraditi apsolutno sve da spasu svaki prirodni deo zuba. Stoga ne pristajte olako na vaÄ‘enje zuba koji je mogao biti popravljen u korist implanta.  

 

Većina bojazni u vezi sa implantima otklanja se vrlo lako – a prema iskustvima i istraživanjima svetskih organizacija za dentalno zdravlje, najveći broj problema vezanih za implante dolazi od nestručno obavljenih procedura. Dobrog stručnjaka za implantologiju prepoznaćete pre svega po tome što vas neće savetovati pre nego što obavite preliminarne preglede i analize. Za izvrsnog stručnjaka postoji veoma mali broj slučajeva u kojima implant neće biti bolja alternativa od mosta ili proteze, jer novi materijali, procedure i tehnologije omogućavaju veoma kreativna rešenja.  

 

Dentalni implanti su biološki veoma slični pravim zubima, i najveće iznenaÄ‘enje nakon završene procedure uglavnom je sasvim zdrav i prirodan osećaj u ustima, potpunao samopouzdanje i  sigurnost pri jelu i govoru, gde nema neprijatne bojazni da se zubi primetno klate, pomeraju ili da će naprosto izleteti iz mesta. Sa novim materijalima i tehnologijama, krunice se izraÄ‘uju tako da budu identične zubu koji zamenjuju, prilagoÄ‘eni boji i obliku zuba u okolini te se otklanja kako neprirodno sivilo ili belina, tako i uniformni, kalupski izgled svakog zuba.   

 

Na kraju treba naglasiti da su implanti veoma dugoročno rešnje uz pravilno održavanje i pedantnu higijenu zuba, što su svakodnevne navike koje prijaju generalnom zdravlju i izgledu usne duplje.